Synsing 2023:

Gamlebypostens utsendte reporter dekker Bane NOR

TV2 intervjuer prosjektdirektør Stine Undrum under pressebriefen 25.01.2023  Foto: Ørn, Gamlebyposten

25.01.2023:


Vi følger opp Bane NOR tett, og deltok på onsdagens pressebrief hvor de måtte innrømme å ha så dårlig styring på Follobane-prosjektet at gjenåpning nå er utsatt på ubestemt tid. Etter direktørenes spake orientering stilte Ørn som utsendt reporter fra “Gamlebyposten” spørsmål: Gjør alle ressursene som nå går til Follobanen at det kan bli utsetting eller avlysning av andre prosjekter Bane NOR har i Østlandsområdet, f.eks. Brynsbakken-prosjektet hvor det er brukt 170 mill på å kjøpe opp hus, men byggestart uansett ikke kan komme i gang før i 2027?


Prosjektdirektør Undrum svarte at det var det for tidlig å si noe om, men hun mente det ikke var så mange folk fra BN som ble bundet opp i Follobanen at noe sånt var sannsynlig.


Om ikke annet, så fikk vi i hvert fall minnet det tilstedeværende pressekorps om at Bane NORs elendige prosjektstyring berører flere enn pendlerne i Follo- og Østfold-regionen. Og i morgen er pressen for første gang invitert inn i selve Blixtunnellen for med selvsyn å se noen av problemene. Gamlebypostens krigs- og skadereporter er påmeldt der også, så fortsettelse følger!

Pressebrief Ski 26.01.2023

Et stort presseoppbud, men ingen slapp inn i Blixtunnelen

Ny dag som utsendt krigs- og skadereporter for “Gamlebyposten”. Her noen illustrasjoner fra dagens seanse med Bane NOR. På pressebriefen deres i går fristet de pressekorpset med å få komme ut til Ski og ta bilder av det arbeidet som pågår med å skifte kabler. Noen tur inn i Blixtunnellen ble det imidlertid ikke, kun framvisning av kabel og skjøting og en titt på kabelutlegging fra betryggende avstand.


Hvorfor bytter jeg ut late pensjonistdager med et sånt pressejippo/styr?


- For det første er vi som er opptatt av å stanse Bane NORs horrible planer i Brynsbakken-prosjektet opptatt av å samle alt vi kan grave fram av skandaløs prosjektstyring for å svekke Bane NORs troverdighet (det klarer de godt sjøl).


- For det andre ble det en mulighet til å få et gjensyn med litt basal jernbaneinfrastruktur.


- Og ikke minst, det er gøy å følge dette mediesirkuset, så det er fare for at det kan bli flere reportasjer. Følg med om du ser en linselus i de andre medienes reportasjer.

Nye kabler med bedre skjøtinger mellom kabellengdene legges ut ved utgangen av Blixtunnelen

Neste artikkel

Gunhild Stordalens livsfjerne råd

Følgende innlegg fra 13.01.2023 på Facebook fikk likes og delinger i bøtter og spann:


De fleste har fått med seg at Gunhild Stordalen har skrevet en bok som ingen har behov for, og som er blitt slaktet av kritikere. Men da det plutselig dukket opp et innlegg i Dagbladet videreformidlet av Folkehelseforeningen hvor en forsker fra Folkehelseinstituttet (FHI) «gir Stordalen rett» - da rant det ut av meg følgende innlegg:


Alle veit hva som er sunt og mindre sunt. Selv folk som røyker, veit at det ikke er sunt. Og folk som spiser mat de liker, veit at det finnes mat som er mindre helseskadelig. Men når verken Stordalen (med forbehold: jeg har selvfølgelig ikke lest boka hennes) eller forskeren fra FHI klarer å si et eneste ord om hva folk mer eller mindre frivillig blir utsatt for i mesteparten av sitt våkne liv mens de er på jobb, så blir det ikke annet enn livsfjerne leveråd som kun passer for de som allikevel klarer seg best fra før.


Det er en grunn til at folk som jobber skift eller deltidsstillinger i turnusarbeid sliter med søvnmangel. Det er en grunn til at folk som opplever utfrysing eller mobbing på jobben hvor det ellers kan være et stort fellesskap opplever ensomhet. Det er en grunn til at folk med dårlig råd må klare seg uten middagsmåltid eller ta til takke med pizza grandiosa, ultraprosessert mat og andre usunne matvarer som Stordalen aldri ville ha gitt til bikkja si en gang. Det er en grunn til at folk som jobber 12-13 timer hver dag med delte skift eller uforutsigbare jobbavtaler som ubersjåfør eller foodorasyklist eller budbilsjåfør pluss ivaretagelse av småbarn ikke orker å trene eller ta seg tid til å dra ut i naturen og ligge på ryggen og «nyte» livet. Det er en grunn til at levealdersforskjellene mellom grupper øker når sånne floskler som Stordalen leverer presenteres som løsninger, men ikke gjør en døyt for å endre på de grunnleggende samfunns- og arbeidsforhold som gjør at de som kommer dårligst ut fortsatt vil gjøre det.


Men bevares, hvis en førtidspensjonert akademiker eller bokskrivende frilanser forsørget av en milliardær hun har vært gift med trener litt mer, sover litt bedre, får mer nærhet inn i livet og spiser litt mer quinoa eller hva de eksotiske, sunne matvarene som fraktes halve jorda rundt heter, så lever de kanskje noen minutter mer. Men kanskje de burde prøve å få seg en jobb og leve på de rammevilkårene som de mest utsatte befolkningsgruppene våre har i fem-seks år, før det kommer et nytt, revidert opplag av boka.


Og «just for the record» - jeg har også gått doktorskolen og har lært om endorfiner: De som strømmer ut i kroppen etter en treningsøkt og gjør at du forteller deg sjøl at dette vil jeg gjøre mer av fordi det gir stort velbehag - problemet er at nivået forsvinner i løpet av noen timer, og da er det stølheten fra gårsdagens trening og ikke følelsen av velbehag som gjør at du allikevel ikke fortsetter med trening av hver dag.


[Bildet: Ferrari kun for å vekke oppmerksomhet fra de herskende klasser og noen av gutta.]

Og ikke nok med det, 24. januar 2023 måtte jeg skrive et nytt innlegg, med skjermbilde av debattinnlegget som Dagsavisen tok inn:


Noen tror kanskje at jeg driver en vendetta mot Gunhild Stordalen og hennes litterære storverk. Innlegget jeg skrev om kritikk av de som forsvarte hennes leveråd 13.januar, er delt 248 ganger (pluss videredeling) og har fått 649 likes (pluss likes på sidene som er delt), traff tydeligvis en nerve. Så kom det jaggu meg et innlegg i Dagsavisen også med forsvar av disse livsfjerne rådene, og da syntes jeg det var på sin plass å refse Dagsavisen for å formidle sånt uten å bryseg en døyt om de bakenforliggende forhold som gjør at Stordalens råd er så livsfjerne. Og innlegget kom som kommentar på papiravisas s. 5 i dag: [klikk på bildet for å forstørre teksten]

Neste artikkel

"I have a dream" - og nei til NATO

24.02.2023:

“I have a dream” - som Martin Luther King jr. drømte om en verden fri for rasisme, kan mange av oss drømme om fred i verden. Og akkurat som det er dårlige kår for å få media og “folk flest” til å forstå at hverdagsrasismen er et problem vi ikke har klart å ordne opp i - så er debattklimaet for å fremme ønsket om fred i verden på et lavmål, selv i SoMe-målestokk.

Folk på venstresiden som fordømmer Putin og Russlands intervensjon på det sterkeste, blir stemplet som naive putinister selv om de ikke aksepterer at Russland skal beholde okkupert/invadert land i strid med folkeretten. Og et ønske om å få verdenssamfunnet og FN til å ta initiativ til fredssamtaler for å få slutt på nedslakting av soldater og sivile, blir framstilt som om de ber Ukraina legge ned våpnene og bli underlagt Russland, selv om de klart og tydelig støtter Ukrainas rett til å forsvare sitt territorium og at ukrainerne selv er de som må avgjøre om en fredsavtale er akseptabel.


Midt i Ukraina-krigens rop om våpenstøtte, er den interne striden i SV om å oppgi sin motstand mot norsk NATO-medlemskap nesten glemt, og flertallet i landsstyret går inn for å forlate et av prinsippene SV er grunnlagt på. Ut av Nato-standpunktet har ikke så mye med et ønske om å legge seg på ryggen for eventuelle angripere eller okkupanter, men en overbevisning om at mulighetene for fred i verden er større om vi bygger ned “forsvars-“allianser enn om en fortsetter et evigvarende kappløp for å ha et militært eller våpenteknisk overtak. Å nå klimamålene og å utrydde fattigdom og urettferdig fordeling i verden kan du glemme når så stor andel av de økonomiske og materielle ressursene i verden blir styrt av våpenprodusenter og den globale økonomiens bakmenn.


“Alle” er bekymret for at Norge og andre land som ikke er med i Nato, vil bli stående aleine her i verden om de blir angrepet av Russland eller andre stormakter. Så mye for troen på at FN og overnasjonale konvensjoner skal komme noen til hjelp, eller at andre vestlige land vi har mellom-menneskelig og økonomisk samhandling med vil la oss i stikken om så galt skulle skje. En kan bare minne om at Ukraina er det land i verden som for tiden får mest økonomisk og våpenteknisk støtte fra Nato, uten å være medlem.


Flertallet i SVs landsstyre begrunner endringen i syn på norsk Nato-medlemskap med at de lettere vil kunne jobbe for en nordisk forsvarsallianse når Sverige og Finland blir med i Nato. De sier “når”, og ikke “hvis”. De er villige til å svelge noen kjempekameler som å være med i en organisasjon som har en strategi som inkluderer bruk av atomvåpen mot andre “for sikkerhets skyld” og å sitte rundt bordet med en europeisk agressorstat med en leder som nå vil påtvinge Sverige den samme fortolkningen av hva “menneskerettigheter” er som han sjøl forfekter, om de skal godkjenne svensk medlemskap. Hva Erdogan i neste runde vil forlange at lilleputtstaten Norge skal akseptere for ikke å bli kastet ut av NATO, er foreløpig uklart.


Men med Erdogans hjelp, kan det hende at SV-pendelen svinger tilbake til gammelt standpunkt, For signalene fra Erdogan er ganske klare nå på at de ikke vil slippe inn Sverige (og Finland blir ikke med uten at Sverige er med). Hva skal SVs landsmøte med et vedtak om å bli i Nato for å bygge en intern nordisk allianse der, om Sverige og Finland ikke blir med? Men vi vil være forpliktet til å sende norske soldater og våpen for å forsvare Tyrkia dersom kurdere vi SVere ellers sier vi støtter, går til motangrep for ikke å bli utslettet av tyrkiske overgripere.


Skal prinsippene endres en gang til i tråd med Groucho Marx’ filosofi “her er mine prinsipper, hvis du ikke liker dem, så kan du få noen nye”? Jeg anbefaler alle et gjensyn med det klassiske svenske intervjuet om hva alle barn ønsker seg:

Neste artikkel

Navigering - trykk på en knapp:

Til oversikt for hvert av de øvrige temaene i hovedmenyen:  

Skriving     Særing      Lokalmiljøbygging     Touring     Mening