Make NSB great again

Her er mitt brev til konsernsjef Geir Petter Isaksen i NSB med en takk for at han virkelig har fått åpnet øynene til folk her i landet, så de kan begynne å forstå hvor langt arbeidet med å rasere jernbanen i Norge har kommet. Kan det snus, sånn at vi kan make NSB great again?

Ingen tvil om hva SV mener, i hvert fall

Ingen tvil om hva SV mener, i hvert fall

Make NSB great again

Hei Geir Petter

Vi har ikke snakket så mye sammen etter at du reagerte litt negativt på at jeg nevnte at NSB var i ferd med å bli et "Ryanair på skinner" for et par år siden. Nå er du kanskje litt lei av å få all dritten for å fronte det teite navneskiftet, som jeg kunne se på pressekonferansen at du ikke likte så godt du heller.

Men jeg har gjennomskuet din fantastiske plan for å redde NSB oppi det hele, og tenkte å strekke ut en hjelpende hånd for bistå deg med å fullføre prosjektet "Make NSB great again"! Siden de "borgerlige partiene" og Arbeiderpartiet begynte å tukle med oppsplitting av NSB i 1996 for alltid å kunne skylde på noen andre i stedet for å fikse de problemene jernbanen hadde, er det ingen som så tydelig som deg og Vy-lanseringen har fått folk til å skjønne hvor riv, ruskende galt det har blitt på jernbanen i Norge som følge av jernbanereform, anbudshysteri, privatiseringsideologi og EØS-jernbanepakke IV. Det skal du ha cred for, Geir Petter!

Noen mener at du kanskje leverte en sterk avskjedssøknad da du frontet navneskiftet denne uka. Går det for gæli og du ender med sluttpakke sånn som jeg og 300 andre i NSB har fått for å kunne "møte konkurransen" om å bli billige nok til å vinne anbudspakkene, så skal du bare vite det at det er herlig å bli pensjonist på fulltid. Da kan vi kanskje få tid til å kjøre noen MC-turer nedover i Europa sammen, du på riskokeren din og jeg på Ducatien, og vi kan prate om gamle dager da vi delte MC-parkeringsplass og du hørte mer på meg enn tåkefyrstene som har kommet til i 8. etasje når det gjaldt arbeidsmiljøsaker i NSB. Men jeg satser primært på at du skal ha suksess (fransk ord det også; fra succès som betyr framgang, lykke) med "Make NSB great again", så her er mine råd:

* Du kan begynne med å kjøpe opp lavprisflyselskapet Vueling, så blir det "Vyanair på skinner" med full valuta for navneskiftet. Hvis et busselskap som Nettbuss kan ta over styringa av et operatørselskap på jernbanen, så kan vel et bildelingsfirma ta over styringa av et skarve flyselskap. Med e-postadressen vy.no blir det sikkert et slående slagord med "Why not book at vy.no?" i engelskspråklige land, og med en svensk avlegger vy.se blir det sikkert full uttelling for kunder i Vysegradlandene (Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn).

* Trekk anbudet fra NSB for pakke Nord og Bergensbanen, og ikke legg inn anbud på nye strekninger. Da kan de private selskapene drifte hver sine minijernbaner sånn som de har gjort det med sørgelig resultat i England (bare så uendelig mye verre i Norge med en brøkdel av befolkningsgrunnlaget og mye lengre strekninger). Når alle de private selskapene som nå er villige til å tåle litt underskudd for å komme inn på markedet innser at det er dårlig butikk og trekker seg ut for ikke å gi tap for sine eiere, så er det ingen igjen til å drifte jernbanen i Norge. Det er ikke noe jeg ønsker, men en tragisk konsekvens av regjeringens politikk, og det vil kanskje få folk til å velge mer fornuftige politikere i noen generasjoner framover.

* Du kan spare 90 % av kostnadene til omprofilering av NSB ved å overta mitt selskap Stop-Behind, i hvert fall den norske delen av det; Norwegian Stop-Behind med vingehjul-logo og forkortelsen NSB. Jeg har levert inn anbud på pakke Nord, men siden jeg foreløpig ikke har fått noen tilbakemelding fra Jernbanedirektorotet på den søknaden, regner jeg med å bli holdt utenfor, så jeg er villig til å selge selskapet for 28 mill.kr. Du slipper alt styret med å skifte logo, e-postadresser, brevmaler, apper og maling av tog, og uniformene holder sikkert et par år til.

* Det er åpenbart et stort flertall blant folket for å beholde NSB, og som du sikkert har fått med deg går både SV og Rødt til valg på å fjerne Vy og ta tilbake NSB-navnet når de kommer til makta ved neste stortingsvalg. Ap er kanskje litt lunkne, men de sliter såpass med å overbevise folk om at de er villige til å stanse anbuds- og privatiseringen av offentlige tjenester og melde oss ut av EØS at de kommer til å være i mindretall i den rødgrønne alliansen. Så gjør det for all del klart for samferdselsministeren før generalforsamlingen 22. mars at han ved å gjennomføre navneskiftet ikke bare påfører NSB inntil 280 mill. kr i kostnader, men det dobbelte - siden det må skiftes tilbake igjen.

Det er et par ting jeg må spørre om:

* Hvorfor har du ikke sagt noe om CargoNet de siste dagene? Alt dreier seg visst bare om buss- og persontogtrafikk i Vy, men godstrafikken sies det ikke noe om. Har regjeringens politikk gjort det så ulønnsomt for en overskuelig framtid at Vy ikke lenger kan dekke tapene for godstrafikken og spør "Why Gods?" og legger ned CargoNet? Eller er iveren etter å privatisere så stor at et globalt selskap med hovedkontor i et skatteparadis kan overta CargoNet billig og så følge standardoppskriften til finansfolkene som subsidierer H og Frp: Overfør alle driftsinntekter til morselskapet, gi dyrt lån til selskapet i Norge så det blir underskudd her og null skatt, men et pent utbytte i skatteparadiset fram til de ikke gidder lenger og slår selskapet konkurs.

* Og disse sømløse reisene som blir så fine når buss og tog er i samme selskap (som de har vært i mange år i NSB-konsernet uten å få til fellesløsninger), skal det bare gjelde der Vy har både togdriften og samtlige lokale bussruter langs stoppestedene? Blir det også sømløst langs Sørlandsbanen når Go-Ahead overtar togkjøringa der, eller skal Vy stjele togkundene deres ved å ha superekspressbusser fortere og hyppigere enn Go-Ahead der (der røyk kanskje jernbanens miljøalibi)? Og hvis Vy vinner anbud i pakke Nord, skal det da plasseres elbiler og Vybusser på alle stasjonene der selv om det ikke er Nettbuss som har lokaltrafikken alle steder nå?

Nei, Geir Petter. Du skulle nok ha skjønt lunta da det kom en styreformann til NSB med litt frynsete rykte i arbeidsmiljøkretser. Posten Norge som Dag Mejdell kom fra, begynner å bli beryktet rundt i Europa for sin slakting av ordentlige arbeidsplasser. Både i Norge, Sverige og Danmark er store deler av posttransporten utført av sjåfører fra Bring Trucking Slovakia (der har du et av Vysegrad-landene igjen) på slavevilkår uten andre bo- og oppholdsrom enn lastebilen i flere uker i strekk og med timelønner ned mot 30 kroner. Vysjonen om å tjene penger gjør blind, men et godt og trygt jernbanetilbud med ryddige arbeidsvilkår for ansatte er et offentlig ansvar, og ikke noe som egner seg for privatisering!

Så for all del, forklar for hele omverdenen at jernbanereformen og NSB-oppsplitting og navneskifte ikke er suget av ditt bryst, men er noe regjering, samferdselsminister og styreleder er ansvarlig for. Og minn om at NSB opprinnelig het Norges Statsbaner fordi det er staten som eier og drifter jernbanen, og det er da vitterlig fortsatt staten som eier NSB. Takk, Geir Petter, for at du har gjort opinionen i så godt som hele Norge oppmerksom på hvor galt det er i ferd med å gå med jernbanen hvis de fjerner statens ansvar helt. Make NSB great again!

Hilsen Ørn

Pensjonist

Navigering - trykk på en knapp:

Til oversikt for hvert av de øvrige temaene i hovedmenyen:  

Skriving     Særing      Lokalmiljøbygging     Touring     Mening