@rneblikk

Bli kjent i Gamle Oslo

Her er sykkelruta for turen rundt i Gamle Oslo 30.08.2021 - fra Fyrstikktorget til Rudolf Nilsens plass

Denne invitasjonen er sendt ut til alle medlemmer i Gamle Oslo SV som vil bli litt bedre kjent i bydelen vår, og vil bli med på en sykkeltur sammen med Andreas Sjalg Unneland 30.08.2021. Opplegget kan imidlertid følges seinere av hver enkelt som har lyst:

Vi starter inne på Fyrstikktorvet på Helsfyr og har tenkt følgende rute (se kartet) med noen innlagte småstopp for å vise historiske steder, byggeplaner, idylliske plasser og aktuelle utviklingsområder:

Grønvold-Valle-Ensjø-Kampen-Jordal-Galgeberg-Vålerenga-Etterstad-Hylla-Kværnerbyen-Gamlebyen/Oslo Hospital-Geitabru-Middelalderparken-Oslo ladegård-Nonneseter-Klosterenga park/Botsfengselet-Grønland-Akerselva-Rudolf Nilsens plass.

Turen er ca. 12,5 km og tar mellom 1,5 og 2 timer, og er lett å sykle - begynner på 104 m.o.h. og slutter på 9 m.o.h. Noen få kryssinger av trafikkert vei, men hovedsaklig holder vi oss på gang/sykkelvei og småtrafikerte veier. Delvis bruker vi info fra Oslo Byes vel på "blå skilt" og historiske skrifter, og dels baserer vi oss på egen lokalkunnskap fra medlemmer oppvokst her.

De som tar turen på egenhånd kan hente det meste av denne enkle historiebeskrivelsen i dette blogginnlegget. De som har tatt turen og syntes det gikk for fort eller vil se litt nøyere på det som er vist fram, kan begynne her.

Grønvold gård

Blått skilt på Grønvold gård like ved Fyrstikktorget

Vi begynner på Fyrstikktorget og sykler først bare rundt et par hjørner til Grønvold gård. Der får en litt av historien fra førindustriell tid, og hva som var opphavet til navnet "Fyrstikktorvet". 

Fra Grønvold gård krysser vi Grenseveien og sykler på gangvei forbi Valle Hovin/Intility og Hovindammen til neste gård fra førindustriell tid - Hovin gård.

Hovin gård med litt teglverkshistorie

Fra Hovin gård ned til Hovinbekken og titt over til Teglverket skole på den andre siden av bydelsgrensa (Grünerløkka bydel) for å si litt om grunnlaget for mye av den første større industrielle aktiviteten i bydelen vår: Teglverkene. Vi krysser Grenseveien igjen, følger Hovinbekken ned til Tiedemannsbyen med den store pipa fra tobakksfabrikken og sier litt om Ensjøutbygginga med etterlengtede parkdrag og kommende NRK-hovedkontor.

Dammen i Hovinbekken utenfor Ensjø T-banestasjon

Fra Ensjø svinger vi over til Kampen og tar en titt på utsikten over Tøyen og resten av byen fra toppen av parken her. Videre ned til Kampen kirke med plassen oppkalt etter Torbjørn Egner hvor det er blitt bilfritt. 

Vi får ikke sett på alle blå skilt eller idyller på Kampen, det finnes flere!

Fra Kampen sykler vi bort til nye Jordal amfi og ser hvor Hovinbekken kommer ut i dagen igjen, og peker og sier litt om prosjektene for å fullføre idrettsparken med bl.a. skatepark i betong og oppusset klubbhus.

Kampen kirke med Torbjørn Egners plass

Oppvokst på Kampen

Litt moderne kulturhistorie fra Kampen

Etter Jordal peker vi på begynnelsen av Klosterenga park hvor Hovinbekken skal gjenåpnes og alle skulpturene til Bård Breivik skal få komme til sin rett. Så stanser vi på Galgeberg med litt historie om skarpretterboligen som fortsatt står her, og tar fatt på en liten oppoverbakke i Vålerenggata opp til Saxo-fabrikken og Sotahjørnet. 

Galgeberg

Kiosken på Sotahjørnet er et sørgelig syn, og OBOS har planer om boligblokk hvor skjebnen til Etterstadgata 4 og 6 er uviss. Men vi tar oss tid til litt mer positiv OBOS-historie, for på Etterstad ligger den første blokka som OBOS bygget: Etterstadslottet.

Kværnerbyen

Vi avslutter turen denne gang på Rudolf Nilsens plass. En annen gang får vi ta med mer av Grønland, Tøyen, Sørenga, Ekebergskrenten og mere til.

Statuen på Rudolf Nilsens plass